Bastuklubben - Föreställning

18 Oct , EFH Parkering - Teater

Föreställningen Bastuklubben är en del av Ögonblicksteaterns hudnära projekt med samma namn som undersöker systerskap och förtrolighet utifrån dambastun som rum och sammanhang. Bastuklubbens turnerande bastu på hjul och nyskrivna föreställning ångar av kvinnors berättelser och förmågor. I det nakna mötet sätts fokus på kvinnor och det så kallade systerskapet. De hudnära bastusessionerna sker i en närhet svår att översätta till andra situationer och platser i livet. Ett sätt att hylla och lyfta kvinnoliv som inspiration.

Tre kvinnor i olika åldrar möts i en bastu. Det har de gjort i flera år. I bastun följer de varandras liv genom nakna sanningar och svåra samtal, men också genom vardag, glädje och heta diskussioner. Sanna vill ha fler barn men sexlivet har blivit komplicerat med allt barngegg de kravlar runt i. Riita slits mellan den nya unga kärleken, tonårsbarnen och sin förvirrade mamma. Gunnel ska snart gå i pension och bävar för tomheten. Hon som levt ensam större delen av livet. Utan jobbet - hur blir det då att få dagarna att gå?

”Bastuklubben” handlar om att dela med sig av sitt innersta. Om skam, längtan, ensamhet, förälskelse och omsorgen om alla runt omkring. Är det systerskap - det som uppstår i nära, förtroliga relationer? Eller är systerskap en handling, att ta ställning? Vad betyder det för vår närvaro och förtrolighet att vara nakna tillsammans och att det inte finns något annat i rummet som stör?

Dramatikern Johanna Salander har tidigare prisats för sin hyllade föreställning ”Killarna” som spelat över hela Sverige, nu fortsätter hon att undersöka vänskapen, nu mellan kvinnor. Hon blev nyligen Region Västerbottens stipendiat med motiveringen ”Johanna Salanders tidigare arbete genomsyras av en kunskap och en god känsla av samtiden. Hon skriver aldrig någon på näsan med sina verk utan försöker visa världen såsom den borde vara och inte som den är.”

I samband med föreställningen erbjuds även en fotoutställning som visar en del av den utforskande period som lett fram till föreställningens innehåll. Här presenteras en process där fotografen Alexandra A. Ellis strävat efter att utmana blicken på den nakna kvinnokroppen, otaligt mångfaldigad genom konstens historia. Fotografierna söker mångtydiga sätt att berätta om dessa kroppar; att utforska det fysiska och köttsliga, nakna och intima utan att sexualisera. Att synliggöra ett rum som rymmer förtrolighet och systerskap och hur en för sin nakna kropp i just den situationen.

Föreställningen spelas utomhus om inget annat anges.

Samtliga föreställningar i Umeå sker i samarbete med Umeå Teaterförening.

Manus och regi: Johanna Salander
Scenografi och arkitektur: Sara Zetterlund
Kostym: Karin Ågren
Musikkomposition: Frida Johansson
Fast och rörlig bild: Alexandra A. Ellis
Medverkande: Sara Gallardo, Anna Söderling, Mia Westin
Producenter: Hanna Sjögren, Jenny Simm
Snickare: Niklas Rudolfsson & Frederic Ekelöf
Tekniker: Oskar Selander

Målgrupp: Från 15 år